Agregátor obsahu

Zpět Dalších 7 obcí získá více než půl milionu korun na péči o vysazené stromy

Středočeský kraj finančně podporuje obce v péči o nově vysazené stromy. Na každý strom, který byl pořízen za peníze z národních zdrojů, mohou obce získat dar 1 500 korun. V rozpočtu kraje na letošní rok jsou na tento program vyčleněny 2 miliony korun. O dar nyní požádalo sedm obcí, mezi které kraj rozdělí 535 500 korun.

Podle Pravidel 2023 pro poskytování darů obcím z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu životního prostředí a zemědělství v rámci tematického zadání Výsadba stromů mohou žádat na následnou péči o částku 1 500 korun na jeden vysazený strom.

Radní schválili žádost obcí Kosořice, Jesenice, Zdiby, Slaný, Košice, Jestřabí Lhota a Budiměřice, přičemž nejvyšší finanční dar ve výši 156 tisíc získají Zdiby na údržbu 104 stromů. „Pokud města a obce vysázely stromy z národních zdrojů, mohou u nás žádat o dar na následnou péči. Jde například o výchovný řez, pravidelnou zálivku nebo opravy či výměny kůlů, kotvení a podobně,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Cílem programu je přispět ke zlepšení životního prostředí v obcích a jejich okolí. Žádosti o dar v rámci Programu 2023 a schválených pravidel lze posílat až do konce letošního roku, respektive do vyčerpání fondu.