Agregátor obsahu

Zpět Díky kontrolám ubytovacích zařízení pro osoby z Ukrajiny se podařilo kraji uspořit více než 5 milionů korun

 

Krizový štáb Středočeského kraje v rámci svého zasedání projednal aktuální situaci týkající se migrační vlny a zhodnotil dosavadní průběh kontrol ubytovacích zařízení, jejichž cílem je prověření dodržování smluvních podmínek. Na základě téměř 30 kontrol, které byly provedeny během února až dubna, došlo v mnohých případech k úpravám evidence osob v zařízení, čímž se kraji podařilo omezit výdaje na náhrady za ubytování a ušetřit více než 5 milionů korun.   

Středočeský kraj průběžné výsledky kontrol ubytovacích zařízení prezentoval již v březnu tohoto roku, přičemž tehdy bylo zkontrolováno 17 ubytovacích zařízení a pouze 2 ubytovací zařízení byla v pořádku. Zásadní nedostatky byly zjištěny v 8 případech. „ Na základě posledních výsledků šetření, které byly z našeho pohledu skutečně alarmující, jsme v kontrolách nepolevili.  Naopak jsme za březen a duben dohromady provedli kontrolu ve 20 ubytovacích zařízeních a opět zjistili zásadní nedostatky, které spočívaly zejména v nepřesné evidenci ubytovaných,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Díky kontrolám, které probíhají ve spolupráci s Cizineckou policií Středočeského kraje, se opakovaně potvrzuje vysoký počet nedohledaných, odhlášených nebo dočasně nepřítomných osob s dočasnou ochranou. „V některých případech však zařízení nadále vykazují počet ubytovaných osob k proplacení, který však neodpovídá realitě. Proto na základě závěrů šetření upravujeme evidenci tak, aby odpovídala skutečnosti. Díky těmto krokům se nám od začátku kontrol podařilo již ušetřit přes 5 milionů korun,“ dodává hejtmanka Pecková.

Plánovaný objem kontrol na následující měsíce červen a červenec je cca 15 ubytovacích objektů měsíčně. Kontroly však obecně potvrzují, že z důvodu zásadních nedostatků, je nutné dále v kontrolní činnosti, ve spolupráci s cizineckou policií, intenzivně pokračovat. Při nedohledání velkého počtu vykázaných ubytovaných osob je současně výsledek konzultován s Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje, který přiděluje ubytování do ubytovacích zařízení osobám s dočasnou ochranou, a to s doporučením na omezení ubytovávání v těchto ubytovacích zařízeních. „Vzhledem k tomu, že kraj poskytnuté ubytování na základě výkazů ubytovatelům kompenzuje, považuji kontroly dodržování smluvních podmínek za velmi důležité. V některých případech se skutečnost oproti systémové evidenci totiž liší až o vyšší desítky osob či dochází k rapidním úpravám evidence po nahlášení kontroly daného zařízení,“ uzavírá hejtmanka.


 

Krajský úřad má uzavřen smluvní vztah s 696 provozovateli, kterým je vyplácen kompenzační příspěvek na základě fakturace. Aktuálně se na území České republiky nachází 339 500 osob s dočasnou ochranou. Počet osob, kterým byla udělena dočasná ochrana, ve Středočeském kraji činí 47 000 osob. Provoz na 5 pracovištích KACPU ve Středočeském kraji v měsících probíhá nadále standardním způsobem. Informace o fungování Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině po 1. 4. 2023 jsou zveřejněny na webových stránkách MV ČR, oficiálním webovém portálu pro cizince frs.gov.cz – Informační portál pro cizince .