Agregátor obsahu

Zpět Do čela Středočeského muzea v Roztokách u Prahy jmenovala krajská rada novou ředitelku

Novou ředitelkou Středočeského muzea v Roztokách u Prahy se stala Jana Klementová, stávající zástupkyně odcházející ředitelky muzea. Uspěla ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo devět uchazečů. Do funkce ředitelky ji dnes jmenovali krajští radní. Paní Klementová nastoupí do nové funkce od 1. července 2023.

Ve výběrovém řízení na post ředitelky muzea vybírala komise z celkem devíti uchazečů. Výběrová komise hodnotila jednotlivé anonymizované koncepce rozvoje muzea a následně byli všichni uchazeči pozváni k osobnímu pohovoru, v rámci kterého komise získala dodatečné informace o odborných znalostech, zkušenostech, o očekáváních a pracovních cílech uchazečů. Posoudila také osobnostní předpoklady jednotlivých uchazečů pro výkon funkce. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda, který působil zároveň jako předseda výběrové komise, hodnotí celkový průběh výběrového řízení: „ Paní Klementová byla hodnocena jako nejlepší v obou částech výběrového řízení, jak při anonymizovaném hodnocení předložených koncepcí, tak i při osobním pohovoru. Jako stávající zástupkyně ředitelky muzea prokázala detailní vhled do každodenního praktického života instituce. Zároveň, jako autorka úspěšné archeologické expozice Archevita, která získala prestižní ocenění Gloria musaealis za rok 2022, prezentovala rovněž svou ochotu nadále v instituci pracovat na rozvojových projektech. Výběrová komise ocenila její předpoklady pro řízení instituce zejména pak její systematičnost, energičnost a zaměření na cíl.“ Paní Klementová působila v roztockém muzeu na pozici zástupkyně ředitelky a vedoucí archeologického oddělení od roku 2004. Pracovala zde jako kurátorka archeologie pravěku a středověku a byla rovněž autorkou několika prezentovaných výstav, z nichž poslední Archevita získala ocenění Výstava roku 2022 v prestižní soutěži Gloria Musealis. Na post ředitelky nastoupí od 1. července 2023.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy  sídlí v areálech roztockého zámku a Braunerova mlýna, situovaných na levém břehu Vltavy nedaleko Prahy. Počínaje svým vznikem roku 1957 vytváří rozsáhlé sbírkové archeologické, přírodovědné, historické, uměleckohistorické a národopisné fondy, přesahující svým významem region středních Čech. V oblasti péče o movité kulturní dědictví je známé specializovanými a svého druhu ojedinělými konzervátorskými a restaurátorskými pracovišti, jejichž služby využívají ostatní muzea a další instituce i soukromé osoby.

 


 


© foto Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy