Agregátor obsahu

Zpět Informace o stavu vozovky poskytnou meteostanice. Radní schválili jejich nákup

Středočeské silnice doplní řada meteostanic. Radní na svém dnešním zasedání odsouhlasili vyhlášení veřejné zakázky na jejich dodávku a servis. Kraj na celou akci alokoval více než 87,5 milionu korun. Stanice budou rozprostřeny po celé krajské silniční síti.

Krajští silničáři i řidiči budou mít daleko lepší přehled a aktuální informace o povětrnostních podmínkách, ale i stavu vozovky a budou tak včas varovaní před nebezpečnými situacemi. Radní na svém dnešním zasedání schválili vyhlášení veřejné zakázky na instalaci a servis několik desítek meteostanic. „Jde o systémy, které poskytují aktuální a podrobné informace o povětrnostních podmínkách. Jde tedy o sílu větru, teplotu a vlhkost vzduchu anebo míře srážek. Dále poskytují aktuální informace o stavu vozovky, čímž pomáhají k rychlé identifikaci kritických situací na silnici a dovedou tedy motoristy včas varovat před nebezpečnou situací,“ jmenuje výhody Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Novinka pomůže i při běžné údržbě. „Krajská správa a údržba silnic bude na základě informací ze stanic optimalizovat aplikaci chemických posypových prostředků,“ vysvětluje Karel Bendl.

Součástí zakázky je nejen dodávka na vybrané úseky silnic II. a III. tříd, ale i montáž, nastavení a kalibraci po dobu záruky.

Celkově za dodávku i servis kraj postupně zaplatí ze svého rozpočtu více než 87,5 milionu korun. Meteostanice, které budou vybaveny i kamerami, budou propojeny s IT systémy KSÚS pomocí GSM modemů. Meteostanice se budou rozmisťovat rovnoměrně po celém kraji v průběhu následujících let.