Agregátor obsahu

Zpět Karel Čapek v příbramském divadle

První premiérou roku 2024 bude inscenace Válka s mloky, kterou na motivy známého románu Karla Čapka napsal Patrik Boušek. Jeho dramatizace se v Divadle A. Dvořáka v Příbrami dočká svého úplně prvního uvedení. Režie nového představení se ujala režisérka Hana Marvanová, která u nás již pracovala na inscenaci Chleba s máslem.

Antiutopický román s prvky sci-fi Karla Čapka z roku 1936 pojednává o střetu lidské civilizace s civilizací mloků. V době svého vydání měl mimo jiné upozornit na nebezpečí sílícího fašismu.

V příbramské inscenaci zprvu dobrodružný příběh přechází do soudní síně, kde se diváci stanou svědky soudního procesu Mloci versus Lidé. Kdo vyhraje? Kdo má pravdu? Najde se někdo, kdo bude za lidský druh ještě ochoten bojovat? Dle slov režisérky Hany Marvanové se bude jednat o zábavný, lehce kafkovský kabaret. O výpravu inscenace se tentokrát stará duo výtvarníků. Linda Holubová má na starosti kostýmy a Michal Spratek scénu. Vše doplňuje hudba Martina Čarného a Jakuba Drahoráda. Vše odehraje sedm herců příbramského divadla. Martin Holzknecht, Eliška Nejedlá, Lukáš Typlt, Helena Lapčíková, Kryštof Grygar, Václav Rašilov a nová posila příbramského souboru Matěj Polák. Většina z nich se představí hned v několika rolích. Scénu ještě doplní „mločci“ v podání příbramských studentů Moniky Podlenové, Kristýny Stachové, Hany Černovské, Mikuláše Jobeka a Petra Daňhy.

První letošní premiéra Divadla A. Dvořáka v Příbrami se odehraje už ve čtvrtek 22. února 2024. Na druhou takzvaně páteční premiéru můžete dorazit v pátek 23. února 2024.