Agregátor obsahu

Zpět Kraj chce opravit opěrnou zeď u Odoleny Vody a silnici u Strenic

Zhruba pětadvacet metrů dlouhá opěrná zeď u silnice III/24211 v Odoleně Vodě a silnice III/27226 u Strenic a by měly projít generální opravou. Radní na svém dnešním jednání schválili projektový záměr a jeho zařazení do investičního Zásobníků akcí 2021+. V případě, že kraj získá dotace, může okamžitě začít s pracemi.

Bezmála čtrnáct milionů korun by měla stát generální oprava opěrné zdi na silnici III/24211 u Odoleny Vody. „Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti provozu v dané lokalitě a zejména zlepšení stavebně technického stavu silnice v Odoleně Vodě. Stávající opěrná zeď je v nevyhovujícím stavebním i technickém stavu. Vykazuje četné poruchy – trhliny, vypadané kusy zdiva, zkorodovaný zádržný systém, místy deformace apod. Předpokládáme, že rekonstruujeme opěrnou zeď, zádržný systém i řádné odvodnění v dotčeném úseku. Délka stavby je pětadvacet metrů,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy a pokračuje: „Půl kilometru dlouhý úsek silnice III/27226 u Strenic je taktéž v havarijním stavu. Komunikace bude nutné kompletně rekonstruovat, sáhnout tedy budeme muset nejen do vozovky, ale i podloží, svahu, opěrných zdí a zádržného systému. Práce by měly stát 82,25 milionu korun s DPH.“

Radní na svém dnešním zasedání schválili projektové záměry a jejich zařazení do investičního Zásobníku akcí 2021 +. V případě, že kraj získá dotace, může okamžitě začít s pracemi. „Žádat budeme o peníze z unijních i národních fondů. Pokud budeme úspěšní, z EU bychom získali až pětaosmdesát procent ceny, z národních pak až sto procent,“ uvádí Karel Bendl. Stavby by měly být hotové do dvou let.


© foto Google maps