Agregátor obsahu

Zpět Kraj chce opravit silnici ze Svrkyně do Hole

Více než dvoukilometrový úsek silnice ze Svrkyně do Hole by se měla dočkat rekonstrukce. Radní na svém dnešním zasedání schválili zařazení projektového záměru akce do investičního Zásobníku akcí 2021+. Nová silnice by měla vyjít na více než 40 milionů korun. Kraj bude žádat o dotace.

Ze Svrkyně do Hole by měla vést rekonstruovaná silnice. Radní dnes schválili projektový záměr a jeho zařazení do investičního Zásobníku akcí. Pokud vše dobře dopadne, první řidiči by se měli po nové spojnici svézt v roce 2027. Jde o více než dva kilometry silnice III/00722, přičemž jde o úsek od křižovatky se silnicí III/00715 dále do Hole. „Stávající komunikace vykazuje značné množství poruch, tedy plošné deformace, trhliny, výtluky. Obecně vzato, živičný povrch je za hranou životnosti. Poruchy musíme průběžně řešit v rámci běžné údržby, což vyžaduje značné náklady, což je z ekonomického hlediska neefektivní,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Spojnice Svrkyně a její části Hole je zatížena osobní a obslužnou nákladní dopravou. „Opravou bude zajištěn odpovídající stavební stav komunikace, přičemž rekonstrukcí se podstatně zlepší bezpečnost provozu, umožní zlepšení dopravní obslužnosti obce a dojde i ke zlepšení výkonu letní a zimní údržby. Životnost stavby by měla být 25 let,“ zmiňuje Karel Bendl.

Náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na více než 40,1 milionu korun, kraj bude o peníze žádat u Státního fondu dopravní infrastruktury. Pakliže bude úspěšný, měla by dotace pokrýt až 100 procent nákladů.


©foto Google