Agregátor obsahu

Zpět Kraj nechá areál Milovice – Mladá prověřit nezávislými specialisty 

Středočeský kraj nechá nezávislými specialisty prověřit vybrané lokality bývalého vojenského areálu Milovice-Mladá kvůli potenciálnímu výskytu nebezpečných látek. Důvodem je skutečnost, že kraj dosud neobdržel jakékoli výsledky šetření, které by výskyt nebezpečných látek v daném území potvrzovaly. Kraj tak vychází pouze z informací prezentovaných mimo jiné i státním zástupcem v médiích. Aby měl kraj relevantní podklady a mohl následně informovat veřejnost, rozhodli radní na svém posledním zasedání o tom, že v nejbližších dnech bude proveden průzkum trhu s cílem zjistit cenové rozpětí zakázky na prověření dané lokality. 

Specialisté by měli odebrat řadu vzorků a vyhodnotit je. „Věříme, že občanům Milovic a dalších obcí v okolí města žádné nebezpečí nehrozí, jelikož jsme neobdrželi od policie ani orgánu ochrany veřejného zdraví žádné informace o tom, že bychom v rámci areálu měli učinit jakákoli opatření. Považujeme však za zásadní, abychom, vzhledem k absenci oficiálních výsledků šetření, které jsou pouze prezentovány v médiích, měli o aktuální situaci na území přesné informace a mohli tak veřejnosti i místním zaměstnavatelům náš předpoklad oficiálně potvrdit,“ vysvětluje radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák. Kraj tak na základě rozhodnutí radních provede průzkum trhu a zjistí cenové rozpětí veřejné zakázky na pořízení nezávislého zpracování znaleckého posudku na přítomnost azbestu v několika lokalitách bývalého vojenského prostoru. „Současně jsme oslovili jak krajskou hygienickou stanici, tak Státní zdravotní ústav s žádostí o případné stanovisko, nicméně jsme úspěšní nebyli. Zvážíme proto podání podnětu na Českou inspekci životního prostředí, která případná data může krajské hygienické stanici předložit,“ dodává radní Lesák.

Aby Středočeský kraj předcházel eventuálním škodám, bylo radními schváleno, že Středočeský kraj podá, jako možný poškozený, současně podnět Státnímu zastupitelství v Nymburce ke zvážení podání návrhu na předběžné opatření, díky kterému by mohly do doby definitivního rozhodnutí, zda byl nebo nebyl spáchán trestný čin, řešeny například otázky týkající se ochrany náhrady škody nebo jiné újmy. 

Demolice objektů byla firmou RP Mladá prováděna od roku 2012 do roku 2014. „Veškerá suť byla tehdy této společnosti prodána za 1 korunu a firma se zavázala zajistit likvidaci suti podle platné legislativy. Součástí dohody byl závazek firmy RP Mladá o dočištění pozemků a protřídění a zlikvidování deponií s uloženou sutí. Víme, že před zhruba 6 lety prováděla Česká inspekce životního prostředí průzkum tohoto území. Požádali jsem opětovně o výsledky tohoto průzkumu, protože ani v té době Středočeský kraj nedostal příkaz k provedení jakýchkoli nápravných opatření,“ doplňuje Libor Lesák.


©foto Facebook Milovice