Agregátor obsahu

Zpět Kraj ocenil nejlepší žáky v soutěži Kraje pro bezpečný internet

Více než 2 600 žáků a studentů ze středních Čech se zúčastnilo letošního ročníku soutěže Kraje pro bezpečný internet. Jejím cílem je upozornit na rizika, která v kyberprostoru uživatelům internetu hrozí, a současně informovat o možnostech prevence a pomoci. Na Krajském úřadu Středočeského kraje se dnes předávaly ceny vítězům.

Od září loňského roku do konce letošního února se mohli žáci a studenti základních a středních škol ve Středočeském kraji zapojit do soutěže s projektem Kraje pro bezpečný internet. Projekt je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR a úzce spolupracuje s Policií ČR.

„Svět mobilů, sociálních sítí a internetu nás obklopuje dnes a denně a často zapomínáme na rizika, která může přinášet. Právě proto je důležité smysluplnou formou na potenciální nástrahy upozorňovat a poskytnout dostatek informací. A právě to nabízí projekt Kraje pro bezpečný internet. Děkuji všem žákům, kteří se do soutěže zapojili a věřím, že jim nové znalosti pomohou a budou je šířit i dál – ať už mezi vrstevníky, nebo třeba v rodině ,“ uvedl krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Díky znalostním kvízům v soutěži Kraje pro bezpečný internet se k dětem a mládeži dostávají zásadní informace, které souvisejí s kyberšikanou, se zabezpečením mobilních telefonů, se sociálními sítěmi, dezinformacemi a podobně. Po správném zodpovězení otázek v kvízu byli soutěžící zařazeni do slosování o hodnotné ceny. Žáci a studenti si také mohli po absolvování základního kvízu zasoutěžit i v Kvízu PLUS, který byl určen pro opravdové znalce problematiky elektronické bezpečnosti.

Středočeský kraj současně vyhlásil soutěž škol. Škola s nejlepším výsledkem získá 30 000 korun, za druhé místo věnuje kraj škole 20 000 korun a za třetí místo 10 000 korun. Hodnotícím kritériem podle pravidel soutěže základních a středních škol ve Středočeském kraji pro rok 2022 byl koeficient, který vznikl jako výsledek podílu počtu žáků školy zapojených do soutěžního online kvízu a celkového počtu žáků školy. Finanční prostředky jsou určeny na pořízení vybavení (hardware i software) souvisejícího se zajištěním či zvýšením bezpečnosti žáků při jejich práci ve škole v prostředí internetu.

Slavnostního předávání cen se dnes zúčastnili i ředitel krajského ředitelství Policie ČR Václav Kučera a zástupci partnera soutěže, společnosti Microsoft a Gordic.

 

Výsledky soutěže Kraje pro bezpečný internet pro Středočeský kraj ve školním roce 2022/2023

 

Kategorie Soutěžní kvíz 8–12 let

1.            Tomáš Boch, ZŠ Kolín III., Masarykova 412

 

Kategorie Soutěžní kvíz 13 a více let

1.            Tomáš Ševčík

Základní škola Kamenice, okres Praha – východ

2.            Helena Švarcová

Gymnázium, Mladá Boleslav, Palackého 191/1

3.            Žofie Volfová

Gymnázium, Příbram, Legionářů 402

 3.          Jakub Hnízdo

Základní škola T. G. Masaryka Milovice

 

Kategorie Soutěžní kvíz střední školy

1.            Klára Váchová

Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131

2.            Mathias Peeter

Obchodní akademie, Kolín IV, Kutnohorská 41

 

Kategorie KVÍZ PLUS

1.            Vendula Fialová – postupuje do celorepublikového finále

Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131

2.            Ondřej Šlechta

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Kladno, Jana Palacha 1840

3.            Jan Marval

Základní škola Rudná, okres Praha – západ

4.            Diego Valentini

Gymnázium, Příbram, Legionářů 402

 

Soutěž škol:

1. místo a výhra 30.000,- Kč

Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131

2. místo a výhra 20.000,- Kč

Obchodní akademie, Kolín IV, Kutnohorská 41

3. místo a výhra 10.000,- Kč

Gymnázium, Příbram, Legionářů 402