Agregátor obsahu

Zpět Kraj zaplatí rekonstrukci Polabské cyklostezky

Radní na svém dnešním zasedání schválili rekonstrukci cyklostezky i smlouvu s dotčenými městy, městysy a obcemi.

„Polabská cyklostezka“ je úsekem Labské stezky mezi Lázněmi Toušeň a Kostelcem nad Labem. Je ve správě jednotlivých obcí na trase, které nemají na její rekonstrukci dostatečné finanční prostředky. Středočeský kraj zaplatí rekonstrukci Polabské cyklostezky formou účelové dotace do výše 15 milionů korun. Dnes o tom rozhodli krajští radní.

Dlouhodobým cílem Středočeského kraje je budovat a udržovat páteřní síť cyklostezek. „Polabská cyklostezka“ je součástí významné páteřní nadregionální a mezinárodní cyklotrasy vedené v koridoru řeky Labe. Cílem celé akce je zvýšení bezpečnosti cyklistického provozu a obecně zkvalitnění části dálkové trasy,“ konstatuje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy a pokračuje: „Kraj přistoupil k řešení rekonstrukce tak, že prověřil stav komunikace, odhadl rozsah investic a požádal o spolupráci město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, aby zorganizovalo ve spolupráci s obcemi rekonstrukci.“

Konkrétně se tedy na celém projektu podílí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Kostelec nad Labem, Záryby, Zápy a Lázně Toušeň, přičemž centrálním zadavatelem zakázky bude Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Rekonstrukce je v souladu s existující platnou Koncepcí rozvoje cyklistiky ve Středočeském kraji na období 2017–2023. „Kraj uzavře s městy, městysy a obcemi smlouvu o společném postupu zadavatelů při centralizovaném zadávání, o zmocnění centrálního zadavatele a o poskytnutí dotace,“ uzavírá Petr Borecký. Oprava cyklostezky by měla proběhnout v první polovině roku 2024 tak, aby ji cyklisté, chodci a inlajnisté, mohli začít v hlavní sezoně bezpečně využívat.