Agregátor obsahu

Zpět Krajským silničářům i veřejnosti bude sloužit nový Geoportál

Středočeští silničáři budou v budoucnu využívat nový webový geografický informační systém Geoportál KSÚS. Radní na svém dnešním zasedání schválili vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na dodávku a provozování celého řešení. Naplno by se měl systém rozběhnout do dvou let. Vstup do portálu bude umožněn i veřejnosti.

 Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje bude sloužit nový, geografický informační systém Geoportál KSÚS. „Postupujeme v digitalizaci procesů, a to nejen na úřadě, ale i v případě našich příspěvkových organizacích. Hlavním cílem je konsolidace počítačových systémů a integrace dat, které KSÚS využívá. Příspěvková organizace a Středočeský kraj tak budou mít moderní a komplexní nástroj správy a rozvoje pozemních komunikací hodný 21. století. Projekt jsme slíbili v našem programovém prohlášení a tímto jej plníme ,“ říká Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Součástí systému bude i webová aplikace pro veřejnost, která bude umět zobrazit jednotlivé opravy a rekonstrukce a jejich plánování, informace o silnicích a mostech. „Ovšem pod povrchem se bude skrývat daleko více. Interně bude portál pomáhat s přehledem a správou pasportu silnic, jejich příslušenství i dalšího majetku, evidencí a zadávání řešení závad na komunikacích zhotovitelům, bude spojovat množství datových toků a mapových vrstev důležitých pro běžnou práci. Zároveň sloučí některé nejednotné systémy na KSÚS,“ jmenuje Karel Bendl další detaily. 

 Předmětem zakázky je tedy návrh a následná realizace datového modelu KSÚS, návrh a vývoj aplikace Geoportál KSÚS nad datovým modelem, nahrání veškerých dat, kompletní návrh technického řešení, provoz systému a správa, reporting, vytvoření pasivní cloudové záložní kopie konsolidované datové základny, a navíc vypracování cílového řešení obsahující i implementační plán. „Dodavatel systému musí navíc všechny zainteresované zaměstnance zaškolit anebo odladit případné nedostatky,“ konstatuje Karel Bendl.

 Kraj předpokládá, že zakázka vyjde na více než 145 milionů korun, vč. DPH. V ceně bude zahrnuta i podpora po zprovoznění. Projekt bude postupně financován z rozpočtu kraje až do roku 2025.