Agregátor obsahu

Zpět Louka u Vojkova na Říčansku bude nově přírodní památkou

Středočeský kraj bude mít nové zvláště chráněné území v kategorii přírodní památka. Ponese název Louka u Vojkova a nachází se na Říčansku. Nařízení kraje o zřízení přírodní památky dnes projednali radní.

„Snažíme se dlouhodobě pečovat o ochranu unikátních biotopů a druhů a uchovat je pro současné i budoucí generace. Louka u Vojkova je území s výskytem ohrožených a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Velký význam má např. populace orchideje prstnatce májového čítající na 200 jedinců, dále se zde vyskytuje i kosatec sibiřský. Dlouhodobým cílem péče je udržení nebo i rozšíření stávající rozlohy podmáčených luk, a to především pravidelným kosením,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Přírodní památka se nachází v katastrálním území Tehov u Říčan na pozemku o výměře 0,87 ha. Pozemek je tvořen lučním porostem obklopeným ze západní a severní strany plášťovým porostem dřevin a pozemními komunikacemi, na východě zastavěným územím a na jižní straně pak lesem a potokem Rokytkou. Předmětem ochrany přírodní památky jsou společenstva vlhkých pcháčových luk, střídavě vlhkých bezkolencových luk, s výskytem ohrožených a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů, v komplexu s údolní nivou a vodním tokem. Nařízením o zřízení přírodní památky Louka u Vojkova bude zajištěna potřebná míra ochrany cílových stanovišť a druhů a dalších regionálně významných fenoménů.