Agregátor obsahu

Zpět Na podporu poutního turismu získá spolek Svatá Ludmila v letošním roce 700 tisíc korun

Rada Středočeského kraje doporučila poskytnout individuální dotaci ve výši 700 tisíc korun pro spolek Svatá Ludmila na podporu poutního turismu. Spolek ve spolupráci s Krajem realizuje řadu projektů, které přispívají ke zvyšování návštěvnosti sakrálních objektů a dalších poutních míst na území Středočeského kraje. Schválení individuální dotace náleží krajským zastupitelům. 

Ve Středočeském kraji představuje poutní turismus významný segment rozvoje cestovního ruchu. Význam propagace poutních míst vyzdvihuje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda: Naše podpora poutního turismu je zaměřena zejména na zvyšování návštěvnosti tradičních i méně známých poutních míst a sakrálních staveb. Zároveň se také snažíme o kulturně-historickou osvětu, o přiblížení méně známých osobností naší historie. S tím souvisí také snaha o vytváření hodnotnějšího kulturního prostředí pro současné i budoucí generace .“  

Podpora spolku Svatá Ludmila navazuje na uzavřené Memorandum o spolupráci z roku 2022, jehož cílem byl rozvoj poutního turismu na území Středočeského kraje a podpora šíření povědomí o českých světcích, významných osobnostech českých a evropských dějin a šíření jejich odkazu pro budoucí generace. V letošním roce mají být finanční prostředky využity na další rozvoj projektů Naši světci a Putování za kořeny. Cílem projektu Naši světci je popularizovat národní patrony a historické osobnosti české historie. Spolek se v tomto ohledu připravuje na rok 2025 a připomenutí 1100. výročí od přenesení ostatků sv. Ludmily z Tetína na Pražský hrad a dále na rok 2027, a připomenutí 1030 let od smrti sv. Vojtěcha. Spolek chce svým působením napomoci popularizaci zmíněných světců a jejich důstojnému připomenutí široké veřejnosti.

Cílem druhého projektu, Putování za kořeny, je zejména podněcování zájmu veřejnosti o pěší individuální putování českou krajinou po historických poutních trasách vyznačených z iniciativ spolku v aplikaci Mapy.cz, a dále také informování o historické a umělecké hodnotě zastavení, poklonek a dalších fyzických dokladů historických poutních tras. Spolek svou činností zároveň iniciuje také údržbu a obnovu těchto historických dokladů.  V rámci projektu Putování za kořeny připravuje spolek již tradiční setkání Den poutníka a putovní panelovou výstavu Putování za našimi světci. Zároveň je připravováno také prodloužení Stezky sv. Ludmily a Vintířovy stezky a pokračovat má rovněž spolupráce s aplikací s Mapy.cz.