Agregátor obsahu

Zpět Nové CNC obráběcí centrum i IT učebny. Kraj pokračuje v investicích do inovací ve školách

Střední odborná škola a SOU Hořovice chce své vybavení pro výuku doplnit o nové tříosé CNC obráběcí centrum. Radní dnes souhlasili s vyhlášením veřejné zakázky na jeho nákup. Kromě toho odsouhlasili výsledky výběrového řízení na pořízení nového vybavení do IT učeben ve Střední škole služeb a řemesel Stochov.

„Záleží nám na tom, aby naše školy disponovaly moderním vybavením, které se používá ve firmách. Je to důležité jednak pro to, aby absolventi byli schopni po nástupu do prvního zaměstnání rovnou odvádět dobré pracovní výkony. Kromě toho to může hrát roli při výběru školy po deváté třídě. Školy s moderním vybavením jsou pro žáky samozřejmě lákavější. Tříosé obráběcí centrum využijí jak žáci maturitního oboru Strojírenství, tak žáci učebních oborů. Co se týká školy ve Stochově, jde o další modernizaci pro výuku IT, kterou rádi podpoříme,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Součástí předmětu plnění zakázky na CNC obráběcí centrum je zároveň dodávka základní sady nástrojů a certifikované proškolení pěti pedagogů v obsluze stroje. Předpokládaná cena je přibližně 4,6 mil. korun.

Střední škola služeb a řemesel Stochov připravila projekt na pořízení nového nábytku do dvou učeben výpočetní techniky a nového IT vybavení. Kromě toho se počítá s přestavbou serverovny a zajištění firewallu. Celková cena je 3,1 mil. korun. Výsledky veřejné zakázky dnes radní schválili.

Oba projekty jsou financovány z krajských prostředků určených na vytvoření podmínek pro zavádění inovativních metod do výuky. Na „inovace do škol “ kraj od roku 2021 uvolnil už téměř 330 milionů korun.