Agregátor obsahu

Zpět O krajskou finanční podporu na příští rok mohou nově statutární divadla žádat v předstihu

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo vyhlášení dotačního Programu 2024 na podporu regionálních funkcí statutárních divadel ve výši 5,5 milionu korun. Divadla mohou nově o finanční podporu na rok 2024 žádat již v září letošního roku. Příjem žádostí bude otevřen od 4. do 15. 9. 2023.

Již tradičně je dotační program zaměřen na podporu statutárních divadel při budování a rozvoji lokální kulturní identity. Zaměření programu komentuje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda: „ Podpora tradičních řemesel spojených s divadelním provozem se ukazuje jako smysluplný nástroj na podporu specifických profesí spojených s naší kulturní identitou. Kromě toho je dotační program zaměřen znovu také na podporu adaptace, vývoj a vznik inscenací a na zajištění dostupnosti profesionální umělecké produkce. Zároveň ovšem v programu nezapomínáme ani na podporu spolupráce s amatérskými uměleckými soubory působícími na území Středních Čech.

Oproti loňskému roku došlo k navýšení podpory o 1,5 milionu korun. Nově mohou divadla žádat o dotace v celkové výši 5,5 milionu korun. Termín pro podávání žádostí je v rámci Programu 2024 stanoven od 4. 9. 2023 do 15. 9. 2023.