Agregátor obsahu

Zpět Obchvat Hořovic bude hotový v roce 2025

Stavba obchvatu Hořovic na Berounsku se opět o něco přiblížila. Radní na svém dnešním zasedání odsouhlasili vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce. Nová komunikace spojí na východě města silnice II/114 a II/117. Stavba by měla stát bezmála 397,2 milionů korun s DPH.

Občanům Hořovic se uleví od tranzitní dopravy. Radní na svém dnešním zasedání odsouhlasili vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce na novém silničním obchvatu. Stavět by se mělo začít na jaře příštího roku, řidičům by měl sloužit po 18 měsících od zahájení stavby. Zadavatelem a administrátorem celé zakázky je Krajská správa a údržba silnic.

Slíbili jsme rozšíření silniční sítě a my sliby plníme. Obchvaty měst a obcí pak mají jednoznačnou prioritu. Zvyšují především bezpečnost v sídlech samotných, občanům se navíc uleví od dopravní zátěže i exhalací. Jsem tedy nesmírně rád, že již v příštím roce zahájíme tuto významnou stavbu, která z centra města odvede především tranzitní dopravu,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Obchvat propojí na východě města silnice II/114 a II/117. V budoucnu budou řidiči odbočovat ze stávající silnice z Lochovic (II/114) k nemocnici. Poté minou areál a pokračovat budou dále až na křižovatku s ulicí Tyršovou, na silnici II/117, mířící k dálnici D5 a Žebráku. Novinka bude dlouhá 1,4 kilometru.

Součástí stavby jsou čtyři úrovňové křižovatky, dva mosty a lávka pro pěší. „Úrovňové křižovatky slouží k napojení obchvatu na komunikace nižších tříd. Do stavby jsou zahrnuty související přeložky komunikací nižších tříd, cyklostezky a cesty pro pěší, protihluková stěna a hospodářské sjezdy. Součástí stavby jsou dále přeložky či úpravy inženýrských sítí,“ jmenuje Karel Bendl.

Stavba vyjde na bezmála 397,2 milionu korun, spolufinancovat ji bude EU.