Agregátor obsahu

Zpět Od prvního zápasu k velkému jubileu: 130 let fotbalu v Loučni

V sobotu 12. srpna jsme si  připomněli  datum, kdy byl sehrán první oficiální fotbalový zápas v českých zemích. Základy českého fotbalu tak položili právě fotbalisté z městyse Loučeň nedaleko Nymburka! 


Historie fotbalu v Loučeni sahá do roku 1889, kdy se ze studií v Cambridge, kde se mj. seznámil i s pravidly kopané, vrátil princ Erich Thurn-Taxis. Po svém návratu sestavil zámecké mužstvo FK Loučeň 1893, ve kterém kromě něj působila trojice Angličanů – Hudgson (kapitán a trenér týmu), zahradník Mill a komorník Beckett – a osm mladíků z Loučeně a Patřína. Společné tréninky s jedenáctkou princových anglických přátel probíhaly v zámeckém parku a po dvou letech bylo mužstvo připraveno utkat se i s jinými celky. Do té doby totiž hráli povětšinou přátelské zápasy se studenty z Prahy a Mladé Boleslavi. Tím byl položen základ k našemu národnímu sportu - fotbalu.  


Sobotních velkolepých oslav se v obci Loučen, která tento rok oslavila i 800 let od svého založení, zúčastnila vedle Petra Fouska, šéfa České fotbalová reprezentace i hejtmanka Petra Pecková, která fandila jak malým fotbalistům tak staré gardě.
Sportu zdar a fotbalu zvlášť!

Krátké video FAČR (2:26 min) si můžete prohlédnout ZDE