Agregátor obsahu

Zpět Otevření Hrabalovy chaty se blíží! Veřejnost stále může pomoci s hledáním dobového vybavení

Legendární chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku v brzké době opět ožije a otevře se návštěvníkům. Polabské muzeum a Středočeský kraj stále hledají některé z chybějícího vybavení do připravované expozice. S pomocí veřejnosti se již podařila najít velká část hledaných předmětů, ale některé stále chybí.

Chata v Kersku, na které pobýval slavný spisovatel Bohumil Hrabal, se po dokončení rekonstrukce v květnu otevře veřejnosti. Letos od jeho narození uběhne 110 let. Legendární chatě se navrátí původní podoba odpovídající tomu, jako když v chatě žil samotný Hrabal. Expozice tedy zavede zájemce na návštěvu k Hrabalovi domů a navodí atmosféru, jako kdyby si spisovatel zrovna „odběhl pryč.“ Rezervace prohlídek budou možné již od 28. března 2024 na stránkách Polabského muzea, které Hrabalovu chatu spravuje.

Za pomoci veřejnosti se podařilo najít část poptávaných předmětů, které odpovídají původnímu vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let 20. století. Některé položky ze seznamu hledaného vybavení však stále chybí. Chceme velice poděkovat všem, kteří již Polabskému muzeu darovali chybějící dobové předměty. Díky dárcům se podařilo expozici doplnit například o psací stroj, barometr, cibulový porcelán, cukřenku, ručníky, deku nebo drobný nábytek jako židle, stoleček, lavička.  Současně prosíme veřejnost, aby nám při vybavování chaty ještě trochu pomohla. Na facebooku Hrabalovy chaty, na stránkách Středočeského kraje či Polabského muzea jsou k dispozici aktualizované seznamy předmětů, které ještě muzeum nemá, a potřebovalo by je. Všem velice děkujeme za zájem a zejména za jejich pomoc!“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda.

Polabské muzeum do expozice stále hledá další drobné zařízení jako jsou plakáty, tašky, zápisníky či obrazy. Mezi hledanými věcmi je také větší nábytek jako kuchyňská sestava v krémové barvě, bílá komoda na nádobí či světlá tapeta použitá na stropě v prvním patře. V případě, že se předměty nepodaří najít, budou vyrobeny na míru tak, aby odpovídaly interiéru zachycenému na fotografiích.

U hledaných předmětů je preferováno, aby byly opotřebené, měly viditelné stopy používání či vykazovaly deficit či známky po opravách. Aktualizovaný seznam hledaných předmětů najdete na webu muzea. Pokud vás výzva zaujala a nějaký z předmětů byste rádi muzeu věnovali, stačí napsat email s nabídkou na info@polabskemuzeum.cz.