Agregátor obsahu

Zpět Po úpravách podmínek ubytovávání uprchlíků nebyly v kraji zaznamenány žádné komplikace

Krizový štáb Středočeského kraje v rámci svého zasedání projednal aktuální situaci týkající se migrační vlny, a to včetně dopadů novely zákona Lex Ukrajina. Současně zhodnotil dosavadní průběh kontrol ubytovacích zařízení, jejichž cílem je prověření dodržování smluvních podmínek. Na základě 17 kontrol, které byly provedeny během června, krajský štáb navrhne ukončení smluvního vztahu s některými ubytovateli.

Od 1. července došlo v souvislosti s novelou zákona Lex Ukrajina k úpravám podmínek ubytovávání pro uprchlíky z Ukrajiny. Středočeský kraj nadále zajišťuje kapacity pro bezplatné ubytování, a to pro zranitelné osoby a uprchlíky, kteří obdrželi dočasnou ochranu před méně něž 150 dny. Kraj má pro tento účel vyčleněnou dostatečnou kapacitu až pro 2020 osob. Osoby, které nemají nárok na ubytování, jsou samy odpovědné za hledání jiného druhu ubytování. „Ještě před vstupem platnosti novely jsme jako kraj ověřili u velkých ubytovatelů, zda plánují případně ubytované vystěhovávat. Byli jsme ve většině případů ujištěni, že nikoli a že se s ubytovanými osobami dohodli na placení nájmu či možnosti ubytování do doby, než se jim podaří zajistit bydlení vlastní, což se potvrdilo i začátkem července, kdy jsme nezaznamenali žádné výrazné komplikace,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

O prvním červencovém víkendu byla situace dotčenými orgány monitorována, pro veškeré náležitosti byla k dispozici pracoviště odboru azylové a migrační politiky MV (OAMP/KACPU) a Úřadu práce v Mladé Boleslavi a v Kladně.  Konkrétně například OAMP řešil o víkendu 1. a 2. 7. 2023 osm změn adres bydliště, jeden případ reubytování a několik telefonických konzultací.

Středočeský kraj současně nadále pokračuje v kontrolách ubytovacích zařízení. Výsledky kontrol byly prezentovány v průběhu uplynulých šesti měsíců, přičemž v tomto období byly zkontrolovány desítky zařízení.  Kontroly odhalily zásadní i menší nedostatky. „Bohužel, některé nedostatky jsou stále alarmující. S některými smluvními partnery je proto navrženo ukončení smluvního vztahu. V některých případech se bude muset kontrola opakovat a celkové negativní hodnocení je pak důvodem pro doporučení neumisťování dalších osob s dočasnou ochranou. Nedostatky nadále spočívaly zejména v nepřesné evidenci ubytovaných,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje

V porovnání s jinými měsíci se situace v červnu o něco zlepšila. Ubývá počet dodatečně ukončených pobytů v souvislosti s kontrolou, což ale souvisí především s prováděnými kontrolami ubytovacích zařízení v majetku obcí a měst. Drobné nedostatky se ale vyskytují i v evidenci a podmínkách ubytovacích zařízení ve správě měst a obcí. V červnu bylo na území Středočeského kraje provedeno 17 kontrol, na červenec je naplánováno dalších 9 kontrol.

Krajský úřad má uzavřené smlouvy s 294 provozovateli (k 7.7. 2023), kterým je vyplácen kompenzační příspěvek na základě fakturace. Aktuálně se na území České republiky nachází 349 600 osob s dočasnou ochranou. Počet osob, kterým byla udělena dočasná ochrana, ve Středočeském kraji činí 47 832 osob, prostřednictvím KACPU bylo zatím ubytováno zhruba 6 667 uprchlíků. Provoz na 5 pracovištích KACPU ve Středočeském kraji v měsících probíhá nadále standardním způsobem. Informace o fungování Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině po 1. 4. 2023 jsou zveřejněny na webových stránkách MV ČR, oficiálním webovém portálu pro cizince frs.gov.cz – Informační portál pro cizince .