Agregátor obsahu

Zpět Povodňová komise Středočeského kraje: Většina vodních toků kulminuje, situace by se měla nadále zlepšovat

Vzhledem k tomu, že tání sněhu a deštivé počasí ve středních Čechách zvýšily hladiny řek, zasedala dnes ráno Povodňová komise Středočeského kraje. Ta je svolávána hejtmankou kraje, která je současně předsedkyní této komise a slouží zejména k projednání zásadních záležitostí týkajících se řešení povodňové situace a k případnému přijetí opatření podle nastalé povodňové situace. Dle posledních informací většina toků ve Středočeském kraji kulminuje anebo bude kulminovat v nejbližších hodinách. V nadcházejícím období by se s ohledem na meteorologickou předpověď a nižší noční teploty měla situace nadále zlepšovat.

Nejvyšší hladiny dosahuje podle informací Českého hydrometeorologického ústavu zejména Sázava (3. SPA), na Labi platí 3. SPA v Neratovicích. Zvýšené hladiny jsou evidovány také například na Jizeře či Vltavě.

Na dnešní ráno jsem svolala povodňovou komisi, abychom zhodnotili aktuální situaci ve Středočeském kraji. Podle ČHMÚ lze očekávat postupné zlepšení situace, a to s ohledem na očekávané ochlazení, ke kterému by mělo v nadcházejících dnech dojít. Současně většina vodních toků kulminuje, třetí stupeň aktuálně v kraji hlásí ve třech profilech Sázava a také Labe v Neratovicích. Pokud by se situace v nadcházejících dnech začala zhoršovat, opět se povodňová komise sejde a přijme případná opatření,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková s tím, že situaci v jednotlivých oblastech budou nyní řešit povodňové komise jednotlivých ORP. Včera večer byly svolány povodňové komise a vyhlášeny SPA v Mladé Boleslavi, Brandýse nad Labem, Neratovicích, Benešově, Mnichově Hradišti a Nymburku.

V tuto chvíli zůstává 1.stupeň povodňové aktivity (SPA) v 6 hlásných profilech, 2. stupeň ve 4 profilech a třetí ve 3 profilech v případě Sázavy, na Labi platí 3. SPA v Neratovicích. „Pracovní skupina krajské povodňové komise obeslala dotčené obce s rozšířenou působností s prosbou o informace týkající se svolání povodňových komisí a vyhlášených SPA. Také je vyzvala k předání případných požadavků na krajskou komisi. Nicméně zatím všechna ORP situaci zvládají vlastními silami a žádná obec zatím nevznesla požadavky,“ dodává hejtmanka Pecková.

Ke svolání krajské povodňové komise dochází v případech, kdy je vyhlášen druhý nebo třetí SPA ve více profilech, když hladiny toků rostou, anebo jsou-li tyto podmínky splněny v některém ze sousedních krajů. Oba parametry byly splněny. V komisi zasedají zástupci krajského úřadu, hasičů, policie, armády, krajské hygienické stanice, krajské veterinární správy, hl. m. Prahy, Českého hydrometeorologického ústavu, Povodí Vltavy a Labe a další. Další zasedání Komise zatím není nutné, nicméně situaci kraj průběžně monitoruje a pokud bude potřeba, komise opět zasedne. Informace jsou k dispozici také na portálu krizového řízení Středočeského kraje.