Agregátor obsahu

Zpět Rada podpořila návrhy na rozdělení dotací pro životní prostředí

Další návrhy na rozdělení dotací v oblasti životního prostředí a zemědělství pro letošní rok dnes projednala rada kraje. Doporučila zastupitelstvu, aby předložené návrhy schválilo. Dohromady jde o 132 milionů korun.

„Stavby vodovodů a kanalizací nebo jejich údržba patří mezi velmi nákladné projekty. Zejména pro menší obce jsou to významné položky v rozpočtu. Proto jsem ráda, že se nám podařilo na letošní rok alokovat částku přes 130 milionů korun, kterými můžeme jako kraj obcím pomoci. Věřím, že výsledek ocení i obyvatelé obcí,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Na oblast spojenou se zemědělstvím a životním prostředím jsou v Infrastrukturním fondu kraje vyhrazeny dva programy: Program 2023 pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Infrastrukturního fondu v rámci tematického zadání "Životní prostředí" a druhý v rámci tematického zadání "Drobné vodohospodářské projekty".

V rámci zadání Životní prostředí se o dotaci přihlásilo 37 subjektů, mezi které by mělo být rozděleno zhruba 100 milionů korun. Obce žádají především na intenzifikace a modernizace čistíren odpadních vod, vodovody a vodojemy nebo o příspěvky na kanalizaci. Do zadání na drobné vodohospodářské projekty se hlásilo 34 žadatelů, mezi které má být rozděleno 32 milionů korun. Obce žádají o peníze na vodovodní nebo kanalizační přípojky, rekonstrukce vodovodního řadu a podobně. Konečné slovo o rozdělení dotací bude mít krajské zastupitelstvo.