Agregátor obsahu

Zpět Radní podpořili modernizace učeben i projekty Erasmus+

Do středočeského školství míří další peníze. Radní dnes schválili projekty několika středních škol v celkové hodnotě 24,4 mil. korun.

Ve většině případů jde o projekty, kde kraj poskytuje prostředky na předfinancování a kofinancování. Jde jednak o modernizaci učeben nebo prostor pro praktickou výuku, ale i projekty Erasmus+. Chceme, aby žáci našich škol měli k dispozici kvalitní podmínky pro výuku, a k tomu patří jak dobré vybavení, tak možnost čerpat zkušenosti v zahraničí. Proto jsme všechny předložené žádosti podpořili,“ vysvětlil radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Gymnázium J. S. Machara Brandýs nad Labem - Stará Boleslav požádalo o 10,1 mil. Kč na kompletní rekonstrukci prostor pro výuku chemie. Zahrnuje učebny, přípravny, laboratoře i místnosti pro instrumentální výuku se zázemím pro umístění pomůcek. Střední odborné učiliště Hluboš žádá 5,5 mil. Kč na modernizaci stávající svařovny pro výuku žáků a nákup vybavení včetně trenažéru virtuálního svařování. Na oba projekty Středočeský kraj nyní poskytne spolufinancování 1,1 mil. Kč a předfinancování dotace 14,5 mil. Kč. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu bude vyplacena zpětně.

Rada také souhlasila s vyhlášením veřejné zakázky Středního odborného učiliště Hubálov na dodávku interaktivního výukového systému do zrekonstruovaných odborných učeben pro instalatéry. Interaktivní výukový systém umožní žákům pracovat s reálnými materiály i využitím digitální technologie. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 4,4 mil. korun.

Dalším bodem programu dnešního jednání rady byly projekty Erasmus+. Na předfinancování a kofinancování devíti projektů kraj uvolní částku 4,4 mil. korun. O příspěvek požádalo například Gymnázium Dr. Josefa Pekaře Mladá Boleslav, VOŠ, SPŠ a JŠ Kutná Hora, gymnázia Mnichovo Hradiště, Příbram nebo SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora.