Agregátor obsahu

Zpět Radní schválili účast středočeských sportovců na olympiádě dětí a mládeže v jižních Čechách

Mladí středočeští sportovci už mohou začít trénovat na Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky, které se příští rok v červnu konají v Jihočeském kraji. Radní dnes účast středočeské výpravy schválili.

„Olympiády dětí a mládeže patří mezi tradiční akce, kterých se účastní stovky mladých středočeských sportovců. Je to pro ně příležitost zažít mimořádnou atmosféru velké sportovní akce s bohatým doprovodným programem a je to i motivace pro trénink a přípravu. Účast naší výpravy jsme rádi podpořili,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Na jihočeských hrách účastníci poměří síly ve dvaceti sportech. Největší zastoupení bude mít atletika, míčové sporty, plavání. Na seznamu sportů je i jachting, orientační běh nebo triatlon. Středočeský kraj chce do sportovních klání vyslat celkem 253 sportovců.

Na minulé letní olympiádě v Olomouci středočeští sportovci obhajovali 2. příčku v celkovém pořadí krajů z předešlých letních olympijských her dětí a mládeže v Libereckém kraji (2019). V Olomouci pak dosáhli na bronzovou příčku se ziskem celkem 96 medailí (26 zlatých, 30 stříbrných a 40 bronzových).

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, která se koná každoročně (s výjimkou covidových let) od roku 2003 a je určena mladým sportovcům ve věku od dvanácti do šestnácti let, v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy. Hlavní poselství projektu je přinést životní zážitek mladým sportovcům, jejich vrstevníkům, rodičům i veřejnosti, aby se pohyb stal a zůstal součástí jejich života.

Středočeský kraj sport podporuje různou formou. Celkově je do sportu z rozpočtu kraje uvolněno přes 79,5 mil. Kč. Primárně dotačním programem je Fond sportu a volného času, kde je pro letošní rok alokováno 40 mil. Kč. Dalším pilířem dotační politiky Středočeského kraje je neinvestiční podpora Sportovních center mládeže, kde je na provoz a činnost SCM vyčleněno z rozpočtu kraje 32 mil. Kč.