Agregátor obsahu

Zpět Radní Středočeského kraje v úterý 30.5. navštívili Slánsko  

První zastávkou byla Nemocnice Slaný. Vedení nemocnice představilo přestavbu urgentního příjmu, operační sály a gynekologicko-porodnické oddělení. Nemocnice Slaný disponuje 309 lůžky a několika specializovanými ambulancemi. V posledních dvou dekádách získala status nadregionální nemocnice s významem převyšujícím nároky obvykle kladenými na městské nestátní nemocnice a je klíčovým cílovým zařízením akutní lůžkové péče pro cca 3/5 bývalého okresu Kladno, pro přilehlou část bývalého okresu Mělník a přilehlou část Lounska. 



Druhým bodem programu  se stala Školní jídelna Slaný. Hlavním zaměřením školní jídelny je stravování žáků a studentů slánských základních a středních škol a pedagogických pracovníků, ale vaří obědy i pro seniory a ostatní strávníky.  Důležitým tématem jednání byla rekonstrukce objektu a zajištění stravování po celou dobu oprav. Díky této investici, která bude zahájena letos v červnu, dojde k navýšení počtu strávníků až o dvojnásobek, tedy na 1200 jídel denně. V rámci plánované rekonstrukce by měla být školní jídelna Na Sadech vybavena i fotovoltaickými panely, které přispějí k úspornějšímu provozu tohoto nově zrekonstruovaného objektu. 


 

Třetí zastávkou vedení Středočeského kraje  bylo Gymnázium Václava Beneše Třebízského ve Slaném. Radní zde přivítal ředitel školy Milan Dundr. Místní studenti dokonce předvedli i chemické pokusy, ve škole totiž působí od roku 2009 centrum pro nadané studenty tzv. Laborky.cz, které se podílí na natáčení pořadů Česká televize jako jsou Zázraky přírody a každoročně pořádají vzdělávací cyklus pro veřejnost Noc vědců. Studenti nás spolu s vedením školy provedli celým gymnáziem, navštívili jsme učebnu biologie, motýlárium či výtvarné a hudební studio. 



Odpolední program začal ve firmě LINET, která patří mezi trojici největších světových výrobců nemocničních lůžek a lůžek pro sociální péči. Linet je vysoce inovativní česká firma disponující rozsáhlou nabídkou produktů od prenatální péče po péči o seniory, lůžka pro pokročilou péči, transportní lůžka, křesla, matrace, asistenční systémy, příslušenství a nábytek. Firma má zhruba 2 tisíce zaměstnanců ve dvaceti firmách po celém světě. Své produkty vyváží do více než 100 zemí světa.  S vedením firmy delegace hovořila například o budoucí spolupráci s krajem v oblasti zdravotnictví, dopadech covidu na podnikatelské prostředí nebo současné hospodářské situaci. 



Návštěva vedení Středočeského kraje ve Slaném byla zakončena v městském kině. Po prezentaci hejtmanky a radních následovala diskuse s občany. Byla prodiskutována řada témat a delegace obdržela mnoho  otázek a podnětných připomínek.