Agregátor obsahu

Zpět Robotické operace v příbramské nemocnici se stanou realitou. Ministerstvo zdravotnictví dalo záměru zelenou

Příbramská nemocnice bude již brzy u vybraných operačních výkonů využívat robotický operační systém. Doporučující stanovisko udělila krajské nemocnici v minulých dnech přístrojová komise Ministerstva zdravotnictví ČR. Rozhodnutí bylo klíčové pro to, aby nemocnice mohla výkony nasmlouvat u zdravotních pojišťoven. Nová inovativní metoda operování by mohla být u prvních pacientů využita již v příštím roce.

Robotický systém představuje nejnovější metodu provádění chirurgických zákroků. Metoda je nejen přesnější, ale současně méně zatěžující pro pacienta, což by mělo vést k zásadně kratší délce hospitalizace. „ Pro naši krajskou nemocnici, ale i pro celé středočeské zdravotnictví je to velký krok. Robotické operace představují budoucnost naší medicíny a zásadně pomohou příbramským zdravotnickým expertům při péči o pacienty. Jde o pokročilý systém pro laparoskopickou operativu, který bude nemocnice využívat především při urologických, chirurgických a gynekologických výkonech. Investice aktuálně odhadujeme na téměř 70 milionů korun,“ vysvětluje krajský náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Příbramská nemocnice usilovala o robotickou chirurgii již delší dobu, teprve před několika dny získala doporučující stanovisko od přístrojové komise na ministerstvu, a právě to je zásadní pro jednání se zdravotními pojišťovnami kvůli nasmlouvání výkonů v rámci robotické chirurgie. „ Věříme, že nenastanou žádné mimořádné události, které by mohly projekt odsunout a aktuálně ho považujeme za jednu z priorit. Aktuálně zahajujeme další proces realizace, což obnáší technické záležitosti a projektování, porovnání nabídek pomocí výběrového řízení, proškolení operačních týmů a jsem přesvědčen, že během roku 2025 odoperujeme první pacienty pomocí tohoto robotického systému. Ze zkušeností z jiných nemocnic víme, že zhruba za rok se dá vše stihnout,“ dodává ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.


© foto Oblastní nemocnice Příbram