Agregátor obsahu

Zpět Silniční průtahy by měly zářit novotou

Stav silniční sítě ve Středočeském kraji by měla v následujících letech doznat dalších pozitivních změn. Radní na svém dnešním zasedání schválili čtveřici projektových záměrů a jejich zařazení do investičního Zásobníku akcí 2021 +. Jde o průtahy čtyř obcí a spojnici Kokořína a Kokořínského Dolu. V případě, že kraj získá dotace, může okamžitě začít s pracemi.

Kraj chce v dalších dvou letech kompletně rekonstruovat průtahy Kozomína, Nového Vestce, Káraného, části Kokořína a dále silnici z Kokořína do Kokořínského Dolu. Radní na svém dnešním zasedání schválili projektové záměry a jejich zařazení do investičního Zásobníku akcí 2021+. Pokud tedy kraj získá dotace, ať už z EU anebo ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), a projekt budou mít zároveň dostatečně vysoké skóre v systému prioritizace, může Krajská správa a údržba silnic, resp. vysoutěžená stavební firma, začít s pracemi.

V tuto chvíli jsou komunikace v nevyhovujícím stavebním i technickém stavu. Vykazují četné poruchy, resp. výtluky, vysprávky, podélné, příčné a mozaikové trhliny, místy deformace atd. V Káraném je například původní konstrukce vozovky ještě z části tvořena betonovými panely,“ konstatuje stav Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy a pokračuje: „Cílem projektů je tedy zvýšení bezpečnosti provozu na pozemní komunikaci v daných lokalitách a zejména zlepšení stavebně technického stavu silnice.“

Celkové předpokládané náklady na rekonstrukce jsou zhruba 216,5 milionu korun s DPH.

Bližší informace k jednotlivým stavbám

Kozomín (silnice III/0082)

Rozsah a nutné práce: Generální oprava v celé délce obce. Zajištění nového odvodnění silnice, tj. obnovení, pročištění příkopů, vyčištění případně oprava a doplnění propustků atd.

Předpokládaný termín zprovoznění: 2025–2026

Cena s DPH: 13 707 896 Kč

 

Nový Vestec (silnice III/2451)

Rozsah a nutné práce: Vybraný, 1,4 km dlouhý průtah, vykazuje četné poruchy – výtluky, vysprávky, podélné, příčné a mozaikové trhliny, místy deformace apod. Předpokládá se kompletní rekonstrukce vozovky vč. podloží, zajištění řádného odvodnění v celém dotčeném úseku atd.

Předpokládaný termín zprovoznění: 2027

Cena s DPH: 41 123 690,11 Kč

 

Káraný (III/2451)

Rozsah a nutné práce: Silnice (průtah dlouhý cca 1,4 km) je v nevyhovujícím stavebním i technickém stavu. Vykazuje četné poruchy – výtluky, vysprávky, podélné, příčné a mozaikové trhliny, místy deformace apod. Nutno rekonstruovat celou vozovku, vč. podloží a zajistit řádné odvodnění.

Předpokládaný termín zprovoznění: 2027

Cena s DPH: 54 831 587 Kč

 

Kokořín a okolí (III/2733)

Rozsah a nutné práce: Předmětem díla je generální oprava silnice dlouhé cca 2,3 km. Komunikace je v nevyhovujícím stavebním i technickém stavu. Úsek začíná v centru Kokořína a pokračuje serpentinami okolo hradu až do Kokořínského Dolu.

Předpokládaný termín zprovoznění: 2027–2028

Cena s DPH: 106 805 745 Kč


© foto Kozomín, Google Maps