Agregátor obsahu

Zpět Školy získají peníze na doučování žáků, kteří stále dohánějí mezery z výuky na dálku

Do středočeského školství půjdou další desítky milionů korun. Jde o státní dotace, které kraj získal od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Radní dnes přijetí dotací schválili.

První dotace ve výši přibližně 50 milionů korun je určena na individuální nebo skupinové doučování žáků škol v období leden až srpen 2023. Jde o peníze na odměny učitelům, kteří ve svém volném čase doučování vedou. Cílem je především pomoci těm žákům, kteří se stále potýkají s negativními dopady výuky na dálku během covidové pandemie. Středočeský kraj zatím eviduje žádosti o zhruba 9 milionů korun.

„Během covidové pandemie neměli všichni žáci stejné podmínky pro to, aby zvládali výuku na dálku. Takový výpadek ve vzdělávání mohou dohánět roky a může negativně ovlivnit jejich budoucí uplatnění. Díky doučování hrazenému z prostředků v rámci Národního plánu obnovy se mohou nerovnosti ve vzdělání postupně srovnávat,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Druhá dotace, o které dnes radní jednali, byly peníze určené na takzvané šablony v rámci Operačního programu Jan Amos Komenský. Dotace ve výši zhruba 23,5 milionu korun si na své projekty rozdělí 14 subjektů, především středních škol.