Agregátor obsahu

Zpět Startují oslavy 20. výročí vstupu do EU

Výzvy ke společnému zajištění bezpečnosti, ale i zhodnocení společné spolupráce a připomínky významných, historických milníků česko-polské spolupráce v rámci evropského společenství. To byla hlavní témata úvodních projevů představitelů krajů Středočeského, Olomouckého, Moravskoslezského a Opolského vojvodství, které zazněly při oslavách dvacátého výročí vstupu obou zemí do EU. Oslavy hostila v minulém týdnu polská Opole. 
Náš kraj na shromáždění v sále Úřadu Opolského vojvodství, jemuž předsedá maršálek Andrzej Buła, zastupoval Jiří Snížek - radní pro regionální rozvoj a územní plánování. Po slavnostním úvodu se delegáti přesunuli ke společnému obědu a jednání na Moszna Zamek. Večer pak patřil společnému koncertu Akademie komorní hudby, tria El GonzAles z Moravské filharmonie Olomouc, sólistce Veronice Holbové Rovné z Národního divadla moravskoslezského a Orchestru Opolské filharmonie.
Oslav se zúčastnili nejen zástupci zmíněných krajů, ale i diplomatických misí z České republiky, Itálie, Litvy, Chorvatska, Rakouska, Kazachstánu, Maďarska a Ukrajiny a dále delegáti z Muzea Mladoboleslavska, Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě a Čtyřdohody, tj. mezinárodního paktu spojujícího francouzský Région Bourgogne-Franche-Comté, německý Rheinland-Pfalz, Landtag Rheinland-Pfalz, Opolské vojvodství a Středočeský kraj.