Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj chce poskytnout další pomoc válkou zasažené Ukrajině. Chce darovat starší autobusy

Kraj hodlá darovat partnerské Kyjevské oblasti ojeté autobusy. Jde o humanitární pomoc válkou sužované Ukrajině. Sloužit by měly především pro přepravu dětí do škol. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo.

Na válku sužovanou Ukrajinu by měla putovat další humanitární pomoc. Konkrétně by mělo jít o starší autobusy. Přesný počet ještě nebyl stanoven. Rada tak reagovala na žádost Ruslana Kravčenka, vedoucího oblastní administrace. Podle něj by měly autokary sloužit především pro dopravu dětí do škol. „Považuji za nutné zajistit dětem přístup ke vzdělání i v těžkých dobách. Pomůžeme tedy alespoň částečně nahradit školní autobusy, které byly ruským bombardováním zničeny. Již v minulosti jsme Ukrajině, jako kraj, poskytli finanční dar ve výši 10 milionů korun,“ uvedl Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Hodnota humanitární pomoci je zhruba pět milionů korun bez DPH. Příspěvková organizace Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK), s pověřením kraje, by měla oslovit dopravce a následně zajistit odkup.

Nákup ještě musí schválit krajští zastupitelé.