Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj podporuje soutěže žáků základních i středních škol, zúčastní se jich až 120 000 dětí

Středočeský kraj chce i v příštím roce podpořit pořádání soutěží pro děti a mládež. Na rok 2024 je v plánu 21 postupových soutěží, kterých se celkem zúčastní přes 120 000 žáků. Náklady se pohybují ve výši zhruba 3 miliony korun. Necelé 2 miliony korun poskytne MŠMT. Kraj je připraven přispět částkou až 1,4 mil. korun. Dnes o tom rozhodli radní.

„Oborové soutěže rozšiřují základní znalosti, podporují a motivují žáky a navazují na rámcové vzdělávací programy daného oboru vzdělání. Jsme rádi, že žáci škol v našem kraji se do soutěží zapojují a dosahují velmi dobrých výsledků. Jedenadvacet soutěží rovná se uspořádat přes čtyři stovky okresních a krajských kol, na kterých se podílí zhruba 50 organizátorů, což představuje stovky lidí. S ohledem na snížení podpory ze strany MŠMT, která už se týkala i letošního roku, a růstu cen vstupů, jako je nájemné, materiál a další služby, jsme připraveni poskytnout až 1,4 mil. Kč, abychom byli schopni zajistit soutěže v co nejvyšší kvalitě,“ vysvětlil radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Dotace od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy budou podle této výzvy poskytovány na realizaci soutěží, které přispívají k naplňování Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. Minimální finanční spoluúčast kraje je 10 %, předpoklad je až 33 %. Koordinaci okresních a krajských kol soutěží každoročně zajišťuje Odbor školství krajského úřadu. Z dotace budou organizátorům soutěží a přehlídek poskytnuty finanční prostředky na zajištění okresních a krajských kol oborových soutěží vyhlášených v informativním seznamu soutěží a přehlídek MŠMT ČR pro žáky základních a středních škol Středočeského kraje.