Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj představil návrh Programu podpory rodinné politiky Středočeského kraje na roky 2024–2026

Středočeský kraj představil aktualizovaný návrh koncepčního dokumentu Program podpory rodinné politiky Středočeského kraje na roky 2024–2026. Cílem dokumentu je specifikace konkrétní opatření v oblasti podpory rodin, výchovy dětí a péčí o blízké na území Středočeského kraje. Schválení Programu náleží krajským zastupitelům.

Nový koncepční dokument aktualizuje a specifikuje konkrétní opatření na podporu rodinné politiky, vysvětluje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek: „V rámci sociálních služeb je podpora rodinné politiky naší prioritou, což dokládají zejména naše dotační programy zaměřené právě například na podporu pro rodinná centra či mezigenerační programy pro děti a seniory. Aktualizovaná koncepce nám pomůže specifikovat konkrétní opatření v oblasti podpory rodin, výchovy dětí či péči o blízké osoby, díky čemuž bude možné přispět k rozvoji nabídky sociálních služeb pro ty nejpotřebnější.“

Program podpory rodinné politiky Středočeského kraje na roky 2024–2026 zohledňuje potřeby rodin, a vyzdvihuje nutnost vytváření vhodných podmínek pro rodiny v oblasti osobní, volnočasové a profesní. Dokument specifikuje konkrétní opatření cílené podpory v rozličných oblastech každodenního života napříč jednotlivými odbory krajské působnosti. Konkrétní opatření a aktivity jsou rozděleny na tematické oblasti: oblast služeb pro rodiny, oblast podpory trhu práce a slaďování rodinného/osobního a pracovního života, oblast prostoru přátelského rodinám a oblast komunikace a spolupráce. Teoretická část dokumentu obsahuje základní informace a východiska k tématu, zejména vybrané sociodemografické ukazatele.

Dokument bude projednávat krajské zastupitelstvo na svém příštím zasedání.