Agregátor obsahu

Zpět V druhém pololetí školního roku přispěje kraj na projekt Obědy do škol více než milion korun

Středočeský kraj se i v tomto školním roce zapojil do projektu „Obědy do škol“. Cílem projektu, který zastřešuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, je zabezpečit bezplatné školní stravování pro děti ve věku od 2 do 26 let, kterým jejich rodinná finanční situace nedovoluje zajistit si školní obědy. Zastupitelé na dnešním zasedání schválili poskytnutí finančních prostředků pro 33 žadatelů z řad škol a školských zařízení částkou přesahující milion korun.

Školy a školská zařízení, které se chtěly do projektu „Obědy do škol“ zapojit do podpory dětí v druhém pololetí školního roku 2023/2024, podávaly žádosti od 4. prosince do 15. prosince 2023, a to prostřednictvím online aplikace eDotace. „Těší mě, že školy a školská zařízení neváhají tento dotační titul využít. Krajský úřad Středočeského kraje celkem přijal 36 žádostí od škol a školských zařízení. Podmínky splnilo 33 žádostí v celkové hodnotě přesahující milion korun, díky kterým bude podpořeno 261 středočeských dětí,“ doplnil Michael Kašpar, náměstek hejtmanky pro oblast financí a dotací.

Nárok na bezplatné stravování mají děti ve věku 2–26 let, které jsou zapojeny do předškolního vzdělávání (mateřská škola) nebo jsou žáky/studenty základních škol či víceletých gymnázií, středních škol (SOŠ, SOU), vč. speciálních, kombinovaných či konzervatoří nebo navštěvují domovy mládeže a internátní zařízení, a zároveň jejich rodina pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi nebo se ocitla v nepříznivé finanční situaci. Díky projektu dochází ke zlepšování podmínek pro řádný průběh školní docházky žáku a žákyň a snižuje se riziko případného sociálního vyloučení.

Projekt je financován z Operačního programu Zaměstnanost plus (OPZ+) Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV ČR), který čerpá prostředky z Evropské unie. Celková částka vyčleněná na podporu „Obědů do škol“ na školní roky 2023/24 a 2024/25 činí cca 25,2 milionu korun.