Agregátor obsahu

Zpět V rámci aktualizace Sítě poskytovatelů sociálních služeb schválili krajští zastupitelé navýšení poskytované péče v hodnotě 15,6 milionu korun

 

Krajští zastupitelé v rámci pravidelné aktualizace sociálních služeb schválili navýšení poskytované péče celkově o 27 lůžek, 16,5 úvazku, a 13 tisíc hodin přímé péče. Náklady na realizaci přijatých opatření dosáhnou výše 15,6 milionu korun. Aktualizace Sítě sociálních služeb je platná od 1. 7. 2023.

Navyšování kapacit v rámci Sítě je prováděno v souladu s nejvyšším stupněm rozvojové priority. Ten je přidělen zejména odlehčovacím a pečovatelským službám. V rámci navýšení úvazků schválili zastupitelé rovněž zařazení sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotní postižením, kterou Charita Vlašim doplňuje pečovatelskou službu. Důvodnost přidělené podpory vysvětluje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek: „ Sociálně aktivizační služby mají pro rozvoj schopností a dovedností zdravotně postižených občanů a seniorů, kteří užívají pečovatelskou službu nezastupitelnou roli. Terapeuti se při práci s klienty zaměřují zejména na podporu a rozvoj komunikace včetně podpory sebeobsluhy. Práce terapeutů výrazným způsobem působí na zlepšení fyzické a psychické kondice, což v konečném důsledku podporuje jejich sociální začleňování a také posílení kladných vztahů s okolím a rodinou. Jsem proto rád, že můžeme tyto služby v systému Sítě sociálních služeb Středočeského kraje posílit.“

Příklad další služby, která získala souhlas s navýšením úvazku je služba krizové pomoci, kterou poskytuje Dětské krizové centrum z.ú. „ V posledních letech evidujeme rostoucí závažnost a dlouhodobou traumatizaci ohrožených, týraných, zneužívaných či jinak traumatizovaných dětí. Rostou případy sebepoškozování u dětí, objevují se i rizika sebevražd, které souvisí mimo jiné například s nebezpečími skrývajícími se v kyberprostoru. Včasná a kvalifikovaná pomoc je v podobných případech naprosto klíčová. I proto jsme rozhodli o navýšení úvazku, který, jak věříme, napomůže ke kompenzaci nárůstu počtu dětí v krizi,“ uvádí radní Hrabánek.

 Aktuálně je v krajské Síti evidováno celkem 259 poskytovatelů sociálních služeb. Nově zastupitelé schválili, s účinností od 1. 7. 2023, navýšení kapacit o 27 lůžek a posílení kapacit péče o 16,5 úvazku a 13 tisíc hodin přímé péče. Náklady na realizaci přijatých navýšení jsou vyčísleny na 15,6 milionu korun.