Agregátor obsahu

Zpět V rámci Muzejní noci a na Den dětí připraví krajská muzea a galerie speciální program

Krajská rada schválila projekty 16 krajských příspěvkových organizací z oblasti kultury na zajištění Muzejní noci 2023. Krajskou podporu získaly též speciální akce zaměřené na dětské návštěvníky, které připravují krajská muzea a galerie v rámci oslav Dne dětí. Rada schválila finanční podporu v celkové výši necelých 580 tisíc korun. 

Muzejní noc je akce, kdy muzea, galerie a památkové objekty nabízejí návštěvníkům kromě klasických prohlídek svých stálých expozic řadu dalších akcí a doprovodných programů v podobě koncertů, divadelních představení, workshopů, výtvarných dílen, přednášek apod. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda představuje program krajských organizací: „ Letos se v rámci Středočeského kraje do Festivalu muzejních nocí plánuje zapojit celkem 16 středočeských muzeí a galerií, které nabídnou program na 25 místech kraje. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program mimo jiné například na hudební a divadelní vystoupení, komentované prohlídky výstav, promítání filmu, tvořivé dílničky, šifrovací hru pro celou rodinu a řada dalších zážitků.“   Akce v rámci Muzejní noci budou probíhat v období od 19. 5. do 16. 6. 2023. Většina jich proběhne ve venkovních nebo vnitřních prostorech muzejních budov, galerií, zámků či například v hornických dolech. V období muzejních nocí se prodlouží otevírací doba do pozdních večerních hodin často přesahující půlnoc. Konkrétní program jednotlivých institucí bude pro zájemce uveden na internetových stránkách www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/.

Kromě speciálního programu v rámci Festivalu muzejních nocí připravují krajská muzea a galerie pestrý program rovněž na Den dětí. V letošním roce nabídne program ke Dni dětí celkem 6 příspěvkových organizacích z oblasti kultury, a to na 8 místech. „ Pro dětské návštěvníky bude připravená opravdu bohatá nabídka akcí. Oblastní muzeum Praha-východ připravuje v Brandýse nad Labem Hrátky s kocourem Mikešem a například v Hořovickém zámku si mohou děti užít kromě loutkářského představení také dobrodružný den s netopýry, “ uvádí radní Švenda. Další akce připravuje Fara v Dolní Krupé anebo zámek Nižbor, kde bude připraven herní den pro děti z okolních škol. Regionální muzeum v Jílové pozve rodiny s dětmi na akci „Do muzea za zvířátky“ a dětské dny plánuje oslavit také Muzeum Českého krasu, a to ve svých muzejních prostorech v Berouně a v obci Žebrák a Středočeská vědecká knihovna v Kladně. Na zajištění akcí Dětského dne přispěje Středočeský kraj svým příspěvkovým organizacím necelých 100 tisíc korun.


©foto Středočeská centrála cestovního ruchu