Agregátor obsahu

Zpět Výjezd vedení Středočeského kraje na Mělnicko

Vedení Středočeského kraje v úterý 26. 9. 2023 opět vyrazilo do regionu. Tentokrát se hejtmanka Petra Pecková a krajští radní vydali do ORP Mělník. Cílem jejich cesty byla Česká zahradnická akademie Mělník, pobočka společnosti Stachema disponující chemickou laboratoří, Regionální muzeum Mělník a elektrárna v Horních Počáplech. Nechyběla ani závěrečná diskuse s veřejností.

První zastávkou byla Česká zahradnická akademie Mělník. Škola nabízí výuční obor Zahradník, maturitní obor Zahradnictví se specializacemi na floristiku, zahradní architekturu, vinařství nebo květinové farmářství, vyšší odborné vzdělání zahradní a krajinná tvorba. Akademie se soustředí na nabytí praktických zkušeností, žáci mají až 780 hodin praktického vyučování ročně, a dokonce škola nabízí i možnost praktika v zahraničí. Každý rok vyjede za hranice Česka 30 studentů a studentek. Hejtmanka a radní se mohli přesvědčit, že škola opravdu cílí především na praktické dovednosti, ať už díky vinné laboratoři pro studenty oboru Vinařství nebo vlastnímu květinářství, kde si kytici může zakoupit široká veřejnost.

Dalším místem na programu radních byla pobočka slovenské společnosti Stachema, která je specialistou na stavební chemii, speciální malty, materiály pro povrchové úpravy fasád či další chemické přípravky. Stachema sídlí v několika českých městech, v Mělníku má společnost pobočku zaměřenou na chemikálie. Mimo jiné zde disponuje chemickou a zkušební laboratoří, kterou si mohlo krajské vedení prohlédnout. Díky ní se daří klientům poskytovat kvalitní zboží a neustále pracovat na úrovni produktů. Stachema začala tento rok úzce spolupracovat i s naším Středočeským inovačním centrem

V Horních Počaplech se středočeské vedení podívalo do útrob elektrárny, kterou provozuje Skupina ČEZ. Původní elektrárna vznikla v 60. letech a byla postupně modernizována. V 80. a 90. letech byla její část přestavěna na teplárnu. Elektrárna se nachází nejblíže ze všech Praze, a proto se zde vyrábí teplo pro hlavní město! Radní mimo jiné s vedením elektrárny diskutovali o budoucnosti energetiky a vizích společnosti.

A v neposlední řadě za kulturou! A to rovnou do Regionálního muzea Mělník, příspěvkové organizace Středočeského kraje.  Krajské vedení si nenechalo ujít novou venkovní výstavu MUSEUM PRO FUTURO, která představuje architektonické návrhy studentek a studentů z Fakulty architektury ČVUT v Praze na revitalizaci kapucínského kláštera, ve kterém dnes sdílí právě muzeum. Následovala komentovaná prohlídka expozice historických kočárků, vozítek a dobových hraček, a to přímo s kurátorkou sbírky Mgr. Naďou Černou. Expozice, která rozhodně navodí nostalgickou atmosféru, představuje dětské kočárky vyrobené od druhé poloviny 19. století do konce šedesátých let 20. století. Muzeum však nabízí mnohem víc! Ať už výstavu věnovanou vinohradnictví a sklepnímu vinařství nebo fotografiím Ladislava Záruby s titulem Obloha, malířka pomíjivé krásy nad posvátnou horou Říp.

Zakončení proběhlo tradičně formou prezentace a diskuze s veřejností, na které padly zajímavé postřehy, připomínky a dotazy.