Agregátor obsahu

Zpět Začátkem září propojí Středočeský a Ústecký kraj nová autobusová linka 413

Díky dohodě obou krajů bude od 2. září 2023 zavedena nová autobusová linka 413 mezi Prahou a Litoměřicemi, která bude odjíždět od stanice metra C „Letňany“. Trasa povede až do Nové Vsi po dálnici D8, poté linka nově obslouží např. obce Ledčice, Straškov-Vodochody, Doksany či Terezín. V Litoměřicích bude linka ukončena na autobusovém nádraží, o víkendech pojede až k hornímu vlakovému nádraží.


Nová linka 413 bude jezdit každý den, v ranní špičce pojede cca po půl hodině, odpoledne každou hodinu a v ostatních obdobích všedního dne a o víkendech bude interval 120 minut. Cesta z Litoměřic k metru Letňany potrvá cca 65 minut.



A kolik to bude stát? Litoměřice budou v tarifním pásmu 9, Letňany v pásmu 0. Jedna cesta bude s kuponem pro Prahu stát 90 Kč. Bez kuponu se cestující dostanou do centra Prahy za 130 Kč. Pravidelní cestující ale ušetří ještě víc díky výhodným předplatním kuponům na měsíc, čtvrtletí či rok. Souběžně s Tarifem PID bude v úseku Nová Ves – Litoměřice platit také plný sortiment Tarifu DÚK.


V Dopravě Ústeckého kraje se snažíme, aby se veřejná doprava pozitivně dotkla co největší skupiny obyvatel. Cestující z širokého okolí Litoměřic se proto díky nové lince dostanou do Prahy za prací, studiem či za kulturou a Pražané díky ní mohou navštívit velmi atraktivní oblast Litoměřicka,“ podotýká radní Ústeckého kraje pro oblast dopravy Marek Hrabáč a dodává: „mezikrajská spojení vnímáme jako zásadní pro rozvoj regionů a nadále chceme posilovat vzájemnou spolupráci se sousedními kraji v oblasti dopravy.“


Zavedení linky 413 bude pro cestující znamenat komfortnější dopravu – jízdné pro ně bude díky Tarifu PID levnější a přepravovat je budou moderní vozidla odpovídající nárokům dnešní doby. Linka 413 nově zastaví v zastávce Doksany-škola a obslouží i zastávky v centrech Dušníků a Ledčic,“ uvedl Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.


Jsem velmi rád, že jednání došla do zdárného konce. Původní záměr nabídnout cenově přijatelnou variantu, zejména pravidelným cestujícím do Prahy, získal záhy další rozměr v podobě hrozícího zrušení spoje ze strany dosavadního dopravce. Neumím si představit, že by Litoměřice o takto významné spojení zcela přišly. Chtěl bych poděkovat všem, jež se na zavedení nové linky podíleli. Zvláštní dík pak patří oběma krajům, které umožnily linku zřídit. Věřím, že nová linka přinese kromě významného snížení ceny i větší komfort pro cestující,“ dodává Jiří Adámek, místostarosta města Litoměřice.

Těší mne, že se novou linku 413 Litoměřice – Praha podařilo zřídit. Kvalitní autobusové spojení mezi Prahou a Terezínem, kterým bude tato autobusová linka projíždět, tak zlepší dostupnost i části návštěvníků Památníku Terezín. Děkuji za sebe a za celou naši instituci Ústeckému a Středočeskému kraji. Děkuji za zodpovědný přístup, díky němuž se podařilo najít způsob, jak přiblížit Prahu Litoměřicku, tedy i Terezínu,“ uvedl Jan Roubínek, ředitel Památníku Terezín.


Provoz nové autobusové linky číslo 413 zajistí společnost ČSAD Střední Čechy. K dohodě Středočeského a Ústeckého kraje došlo v reakci na náhlý nárůst cen přepravy komerčního dopravce BusLine LK a rozhodnutí o ukončení provozu tohoto spojení.