Agregátor obsahu

Zpět Základní škola v Chrášťanech nově zřídí druhý stupeň

Na navýšení kapacit mateřských a základních škol míří další finanční podpora. Přestože kraj není jejich zřizovatelem, vnímá aktuální problematiku a obcí hodlá pomoci se snižováním finanční zátěže spojené s rozvojem škol. Tentokrát se jedná o ZŠ Chrášťany, která obdrží 10 milionů korun na stavební úpravu a přestavbu administrativní budovy na objekt pro výuku žáku druhého stupně.

Po přestavbě bývalé administrativní budovy, kterou obec v roce 2022 zakoupila, ji budou moci využívat k výuce žáci II. stupně ZŠ Chrášťany. Dosud škola přijímala pouze žáky prvního stupně. Budova projde stavebními úpravami, díky kterým se lehce změní dispoziční řešení, bude zateplena a získá novou fasádu. „Zřízení druhého stupně na chrášťanské základce výrazně zkvalitní situaci dětem z obce, které musí dojíždět okolních škol. V budově vzniknou 4 kmenové třídy pro 100 žáků, dále 2 odborné učebny a kuchyně s jídelnou,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast financí Michael Kašpar. Kraj na přestavbu přispěje částkou ve výši 10 milionů korun, celkové náklady vyjdou na 30,8 milionů korun.

Částka bude rozdělena z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Infrastrukturního fondu v rámci Tematického zadání Podpora rozvoje a obnova základních a mateřských škol. Program je určen ke spolufinancování projektů primárně podpořených ze státního rozpočtu v oblasti rozvoje a obnovy regionálního školství. „Dlouhodobě neúnosná situace ohledně nedostatečné kapacity základních i mateřských škol ve středočeských obcích nás přiměla podniknout konkrétní kroky. Z krajského rozpočtu si nemůžeme dovolit výstavbu nových budov nebo rozšiřování stávajících objektů, ale chceme alespoň částečně pomoci obcím s financováním. Proto jsme navrhli vytvoření dvou nových oblastí podpory, abychom zvýšili podíl spolufinancování projektů za účelem snížení finančního zatížení obcí a měst,“ doplnil náměstek hejtmanky pro oblast financí Michael Kašpar.