Agregátor obsahu

Zpět Zřizovatelem Základní umělecké školy Mnichovo Hradiště bude od nového roku město namísto kraje

Zřizovatelské kompetence ZUŠ Mnichovo Hradiště přejdou od 1. 1. 2024 ze Středočeského kraje na město. Dnes o tom rozhodlo krajské zastupitelstvo. O převod projevilo zájem město Mnichovo Hradiště a zastupitelstvo jeho žádosti vyšlo vstříc. 

„Ve Středočeském kraji je 66 základních uměleckých škol a jen 13 z nich zřizuje kraj. Většina je městských a několik je soukromých. Města a obce mívají s těmito školami obvykle velmi dobrou spolupráci a dává smysl, aby byly i zřizovatelem. Loni jsme proto oslovili města s nabídkou na převod zřizovatelské funkce a postupně bylo převedeno pět škol. Základní umělecké školy jsou financovány na základě normativů MŠMT podle počtu žáků a ze školného. Zřizovatel poskytuje příspěvek na provoz školy, pokud výše uvedené zdroje nestačí,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Umělecká škola v Mnichově Hradišti vznikla v roce 1958. Tehdy se tam mohli žáci učit hře na housle nebo klavír. Dnes škola nabízí čtyři obory – kromě hudebního také výtvarný, taneční a literárně dramatický. Pobočky má ještě v Bakově nad Jizerou.